maandag 7 september 2009

Immikosten: Balkenendes weigering onverteerbaar

http://www.elsevier.nl/upload/whoiswho/wde6fe256-d892-4829-9338-b91e1d31d84a_SypWynia2_125x153_125x153.jpg 

Balkenende en Donner beweren al jaren dat de immigratie een zegen voor Nederland is, maar weigeren Kamervragen naar de kosten en opbrengsten te beantwoorden. Als de Kamer het kabinet niet tot de orde roept, moet de kiezer dat straks maar doen.

Het kabinet weigert uit te rekenen wat de kosten van de immigratie van niet-westerse allochtonen zijn. Het kabinet beperkt zich tot wat sommetjes over een deel van het beleid, waarbij het gaat om integratiekosten of  uitzettingen. Daaruit verschijnt geen totaalbeeld.



Wegduiken
Volgens PvdA-minister Eberhard van der Laan van integratie is het een ‘politieke keuze’ van het kabinet om die kosten niet te willen berekenen. Kennelijk denkt het kabinet er anders over dan Van der Laan eerder deed. Een maand geleden beloofde hij, zij het met tegenzin, nog een snel en duidelijk antwoord op vragen van het PVV-Kamerlid Sietse Fritsma. In een brief aan de Kamer (samen met de CDA-ministers Ernst Hirsch Ballin en Piet-Hein Donner) duikt hij nu weg voor zijn eigen toezegging.
Het was trouwens logischer geweest dat minister-president Jan Peter Balkenende de brief had ondertekend. Omdat in Nederland – helaas – geen enkele minister verantwoordelijk is voor de immigratie had de premier de eindverantwoordelijkheid voor de beantwoording van de kamervragen moeten nemen.

Grote bijdrage
Dan had Balkenende bovendien uit kunnen leggen waar hij zijn bewering van 5 jaar geleden vandaan haalde, toen hij zei dat de bijdrage van de immigratie aan de Nederlandse samenleving ‘groot’ is en dat die wordt ‘gewaardeerd’. Donner beweerde enkele maanden geleden in de Tweede Kamer nog het volgende: ‘Ik ben inderdaad van mening dat Nederland steeds heeft welgevaren bij immigratie, onverminderd de problemen die er zijn.’ Dat staat dan weer haaks op wat Van der Laan begin juni zei. Die beweerde toen dat de huidige immigratie van laagopgeleide immigranten ‘de spankracht’ van Nederland te boven gaat.

Kennelijk mogen ministers wel zonder enig spoor van bewijs beweren dat de immigratie van niet-westerse allochtonen een zegen voor Nederland is geweest en mag een andere minister beweren dat die de spankracht van Nederland te boven gaat, maar mogen kamerleden niet weten hoe het nou precies zit. Het kabinet weet zo ook zelf niet wat de gevolgen zijn van het eigen beleid, dat vorig jaar nog tot een record-instroom van niet-westerse allochtonen leidde. Het kabinet besluit niet te willen weten.

Onnodig onderzoek
Drie maanden geleden wees Balkenende al een motie van PVV, VVD en Rita Verdonk over dit onderwerp af. Balkenende verwees toen naar onderzoeken van het Centraal Planbureau uit 2003 en de Kamercommissie-Blok uit 2004, die trouwens al een hoog negatief saldo toonden. Nader onderzoek was niet nodig, zo vond de premier.

Welnu, Elsevier heeft de onderzoeken waar de premier naar verwees aangegrepen als basis voor een eigen onderzoek, waaruit blijkt dat de immigratie van niet-westerse allochtonen naar Nederland de afgelopen veertig jaar in euro’s van 2009 meer dan tweehonderd miljard heeft gekost. Over 2009 alleen ging het al om 12,7 miljard euro.

Het kabinet-Balkenende zadelt zijn opvolgers intussen op met een mega-schatkisttekort, waar Nederland nog tientallen jaren last van kan hebben. Het kabinet wil tegen die achtergrond wel de AOW-versoberen, maar wil om politieke redenen - welke die ook moge zijn - niet weten wat het eigen voortgaande immigratiebeleid kost, maar beweert ondertussen wel dat die geld oplevert. Het is onverteerbaar. Als de Kamer het kabinet niet tot de orde roept, zit er niets anders op dan dat de kiezer dat straks gaat doen.

Door Syp Wynia

BRON

1 opmerking:

  1. "Immikosten", GENIAAL. Een nieuw woord voor de dikke Van Dale.

    BeantwoordenVerwijderen